Bir Akşam Şarkısı

Bir Akşam Şarkısı

Şiir: Alice Nahon

Çeviri ve Yazı: Suvari Öztürk

‘Bir akşam şarkısı lll’

 

Sorguya çek yüreğini

Uykuya dalmadan önce.

Gün doğduktan batana dek,

Bir kalbi kırdın mı sence?

 

Yaş aktı mı hiçbir gözden;

Hüzünlendi mi bir gönül;

Hiç sevgiden bahsettin mi

Sevgisiz kalmış bir gence?

 

Ve yürekten inandın mı

Bir acıyı sardığına;

Doladın mı kollarını

Bir başa gurbet çökünce?

 

İyilik dudaklarına

Bir öpücüktür öyleyse

Sorguya çek yüreğini

Ve öyle başlasın gece…

 

Ben 17 yaşında bir lise öğrencisi iken bu şiiri ile tanıdım Alice Nahon’u. Hayatı keşfederken, sevgiyi, öfkeyi, hırsı, heyecanı, bencilliği ve paylaşmayı yeni yeni öğrenirken, bu şiir, şarkılarımda da şahit olduğunuz, insanlığı ve insanlık onurunu hayatın merkezine koyma ölçü ve değerini kazıdı benliğime.

Alice Nahon, 1896 ve 1933 yılları arasında Anvers’te yaşamış Belçikalı bir şairdir.

Alice bir sağlık ocağında hemşire olarak çalışırken, Birinci Dünya Savaşı başlamadan hemen önce hastalanır ve uzun süre verem tedavisi görür. Aslında asıl hastalığı kronik bronşit ve depresyondur. Konulan yanlış teşhis nedeniyle gençlik yılları hastane odalarında geçmiş, doğru tedaviye ulaşıp sağlığına kavuştuktan sonra da çok uzun süre yaşayamamıştır. Kısa ömrüne birçok tanınmış şiiri sığdıran Alice 37 yaşında hayata gözlerini yumar. Sizler için çevirisini yaptığım ‘Avondliedekens lll’, yani ‘Akşam şarkıları lll’, şairin ardında bıraktığı en bilinen eseridir.

İyi insan olmak, gün be gün vicdanını sorgulamak, kalp kırmamak, kimseyi haksız yere incitmemek, bir masumun gözünden yaş akıtmamak, inadına sevmek ve hep sevgiden bahsetmek, yaraları sarmak ve tüm insanlığı kucaklamak…

İşte bu değerleri kısacık bir şiirde toplamış ve harika bir şekilde ifade etmiş olması beni çok etkilemişti. Bu şiiri kaç yüz kez okudum ezbere bilemiyorum. Hatta besteledim Felemenkçe olarak ve birçok konserimde de okudum defalarca.

Bu şiir hayatıma yön veren ve beni ben yapan değerlerin neredeyse tamamını özünde barındıran harika bir eserdir. Sizlerle de paylaşmak istedim bu güzelliği.

Teşekkürler Alice Nahon, ışıklar yoldaşın olsun…

Lapsus Dergi'ye [email protected] üzerinden ulaşabilir ve yayınlanmasını istediğiniz eserlerinizi gönderebilirsiniz.

Kalem Sürçmesi

lapsus dergi