İyilik, Güzellik

İyilik, Güzellik

Yazı – Gülizar Baki

Yani ben de aynen böyle düşünüyordum ama adam sonuçta Yaşar Kemal! Benden çok büyük ve kelamı, kalemi güçlü. Velhasıl şöyle demiş: “Ben sevinçli adamım. Bu dünya böyle olmasa, böyle kara, karanlık olmasa, ben sevinçten taşar coşardım.” Bizimkisi biraz taşıramadığımız sevinçlerimizden söz etmek, dünyanın karanlıklarından öyküler devşirmek. Çünkü mecburuz yazmaya ve okumaya. Yoksa dertten öleceğiz. 

Hele şu sıralar hiç kimsenin aklında ve hayalinde olmayan şeyler yaşıyoruz. Kimin aklına gelirdi ki tüm dünya eve kapanacak. Bir de geçen 4 yıl… Öyle sıra dışı olaylar yaşıyoruz ki, yazmak ve okumak bize ana kucağı gibi geliyor. İnsanın ana yurdu, ana dilidir. Biz de ana yurdumuza sığınıyoruz.

Ve istedik ki okuyanlar ve yazanlar buluşalım. Burası bir yazarlar, okurlar kahvesi olsun, burada buluşsun. İğrençliklerin oluk oluk aktığı şu dünyada, seçkin kelimeler de aksın bir yerden. İyilikten güzellikten söz edelim.

Uzun soluklu bir çalışmanın ardından karşınızdayız. Dergimizin adı Lapsus ve anlamı da dil sürçmesi. Bir şey yazarken veya konuşurken yapılan istemsiz ya da bilinç dışı bir hata demek. Psikanalitik teoriye göreyse bilinç dışı arzuların ya da çatışmaların dışarı vurmasıdır. Yani beynin gizlemeye çalıştığını dilin söylemesidir. Ayrıca Lapsus, Latince’de sükût anlamına da geliyor.

Hepimize iyi Lapsuslamalar 

Freud “Dil sürçmesi değil, beyin sürçmesi.” der Lapsus için. Biz “kalem sürçmesi” diyoruz. Satırların arasında dedektif misali gezerken yazarın asıl söylemek istediğini yakalayıp “Burada Lapsus var!” diyoruz.

Son zamanlarda yazıp çizdiklerimize baktığımızda bir kayma yaşadığımızı fark ediyoruz. Konudan kayma. Aşk üzerine yazıyorken, mevzu yer yer gurbet acısına dönüyor. Evlilik üzerine bir yazıda konu nasıl oluyorsa baba özlemine kayıyor. Ve bu platformla istiyoruz ki birbirimizin yazdıklarını okurken keşfettiğimiz Lapsus’ları başka insanlar da yakalasın.

Muhabbet sofrası, Lapsus Dergi

Dergide sadece biz olmayacağız, dedik ya burası okur ve yazarın buluştuğu bir platform olacak. Burak Tarık şimdiden enfes yazılarıyla burada. Sürpriz birçok kalem de ilerleyen günlerde sizinle buluşacak. Kelimelerle dost sofraları kurulacak.

Gülizar Baki – 20 Mart 2020

İrtibat için-

[email protected] 

Lapsus Dergi, kelimelere, hikayelere ve kendine açılan pencere…

Lapsus Dergi'ye [email protected] üzerinden ulaşabilir ve yayınlanmasını istediğiniz eserlerinizi gönderebilirsiniz.

Kalem Sürçmesi

lapsus dergi